Kínai szakmai úton vettem részt 2019. október 7.-től- 17.- ig a „Hagyományos Kínai Orvoslás” jegyében. Elsősorban a kínai kollegáknak köszönöm a rendkívül kedves, figyelmes, szeretetteljes fogadtatást. Köszönet dr. Hegyi Gabriella professzor asszonynak, a Budapesti Yamamoto Intézet vezetőjének és a közös Magyar-Kínai konferencia egyik szervezőjének, hogy e lehetőséget biztosítani tudta számunkra.

A tanulmányút helyszíne Hebei Tartomány Tangshani Egyetemén zajlott, ahol szakmai gyakorlaton és a 9. Sino-Magyar Orvosi Konferencián vettünk részt.

A hagyományos kínai orvosok egyenrangúak a nyugati orvosokkal. A modern orvostudományi tantárgyak mellett az egyetemen tanulnak akupunktúrát, manuálterápiát (tuinat), gyógynövénytant. A konferencián megtudtuk, hogy a hagyományos és nyugati orvoslás együttműködik. A kétterápiás lehetőséget kombinálják a jobb eredmények elérése érdekében. A mai modern technikai lehetőségek segítségével kutatják az akupunktúra, gyógynövények hatását, újabb és újabb kapcsolódási pontokat fedeznek föl, melyeket széleskörben igyekeznek alkalmazni a gyakorlatban.

A szakmai részen kívül kiemelkedő kulturális programok is vártak ránk Pekingben és környékén (Nagy Fal, Tiltott Város, Nyári Palota, Mennyei Béke Temploma, stb.)

Az alkalmazott érdekes terápiás beavatkozásaikról beszéljenek a mellékelt képek.

Hemiparetikus, aphasias beteg kraniopunkturás kezelésének bemutatása.

A motoros zóna alsó harmadába vannak bevezetve a tűk mk oldalon.

A tűket manuálisan ingerelik.

A tűket elektromosan ingerelik.

Derék-, hátfájós beteg köpölyözés után.

Derékfájós beteg moxa kezelése zajlik a háttérben moxa dobozzal. Kérdésem az volt a Kor 20 moxa kezelését hogy végzik? Gyakorlati bemutató volt a válasz. A fejre helyezett moxa dobozon belül a fémszita sokkal sűrűbb szövésű, mint a derékra helyezetnél. Moxa doboz Magyarországon is kapható.

Keleti masszázs bemutató (tujna).

Előkészület moxa kezeléshez-moxa gyapotból kúpokat formálnak.

Lereszelt gyömbért felhelyezik a testre az indirekt moxa kezeléshez.

Gyömbérre kerülnek a moxa kúpok.

Moxa kúpok csúcsát meggyújtják, a háton.

Hason levő moxa kúpok.

Keletkezett füstöt füstelszívóval szívják el.

Fűlkezelés részleteit igyekszem tisztázni a kínai kollégákkal.

Csapatunk egy része a kínai kollégákkal.

Menyei Béke Temploma előtt.

A Kínai Nagy Falon.